Europe Travel

Zomers tripje naar.. Krakau!

08/03/2016

Zoals in een eerdere post aangegeven zijn mijn lover en ik voor een bruiloft een weekje naar Polen gereisd. Vrienden van ons die daar wonen zouden gaan trouwen. Super toffe ervaring dus!
De eerste paar dagen zouden we spenderen in Krakau, vervolgens zouden we per trein naar Warschau, waar uiteindelijk ook de bruiloft zaterdags zou plaatsvinden.

Krakau – het appartement en World Youth Days

Goed. Krakau dus! Nog nooit geweest en géén idee wat te verwachten. We hadden tegen het centrum aan dit appartement gehuurd via Airbnb. Nadat we in Warschau overgestapt waren op het vliegtuig naar Krakau kwamen we hier aan en namen we de trein naar het centrum.

Onderweg kwamen we in gesprek met een leuke meid uit Zuid-Korea. Zij vertelde dat ze naar Krakau was afgereisd voor de World Youth Days. Een groot katholiek festijn waar zelfs de paus voor zou komen. Het festijn duurt een week en is om de vier jaar. Je raadt het al.. precies die week dat wij er zouden zijn! Wisten wij veel… Ze vertelde ons dat er met haar nog zo’n miljoen mensen werden verwacht. Dat beloofde wat!

Na eerst verkeerd gereden te zijn en in de warmte (het was inmiddels 28 graden) flink gezocht te hebben, vonden we gelukkig het appartement. Een klein maar luxe appartement dat eigenlijk alles had wat we nodig hadden. Balkonnetje, luxe koffie apparaat, mooie badkamer etc. Fijn hoor!

IMG_7249appartement krakauappartementIMG_7281
IMG_7470

Op verkenning

Toen.. de stad in!

Sjongejonge, wát een drukte. Hadden we het van te voren geweten, dan hadden wij waarschijnlijk een week later gegaan. Veel te drukke straten. Toch had dit ook wel wat. Overal zingende mensen die verkleed waren en de vlag van hun land over zich heen hadden hangen als cape. Een vrolijk gebeuren. Heel nationalistisch maar tegelijkertijd heel veel ‘broederschap’. Iedereen was super aardig tegen elkaar en er werden vrienden gemaakt.

We hebben onder andere een ‘free’ tour gedaan. Dit houdt in dat je ergens verzamelt, een tour door de stad krijgt van een enthousiaste gids (als je geluk hebt) en aan het einde fooi geeft van wat je het waard vond. Altijd heel leuk om te doen en je hebt direct de stad met de belangrijkste dingen gezien!

Zo zagen we bijvoorbeeld de markthal midden op het grote plein, het bekende draken standbeeld en veel prachtige oude gebouwen waarvan ik niet meer weet wat ze precies waren.

IMG_7290 IMG_7305IMG_7312
IMG_7322
IMG_7326IMG_7329
IMG_7419
Het symbool van de stad is een draak:
IMG_7442

IMG_7456 IMG_8029 (1)IMG_8045
IMG_8047 IMG_8055

Uitkijkpunt over de stad: Kosciuszko Mound

Op een ochtend wandelden we naar het beroemdste uitkijkpunt van de stad. Een soort van ‘Teletubby berg’ die je kunt beklimmen en waar je zowat de hele stad kunt zien liggen. Als je goed kijkt herken je zelfs de verschillende torens van de stad. Het is een vrij toeristische plek, maar toen wij er kwamen was er helemaal niemand te zien! Met uitzondering van wat militairen die de wacht hielden over de stad.

IMG_7832 IMG_7842 IMG_7907IMG_7853 IMG_7876  IMG_7927 IMG_7969

De oudste universiteit van de stad

In de tijd van de oorlog is deze universiteit meerdere malen gesloten geweest. Het is immers een plek waar slimme mensen samenkomen. Verschillende belangrijke personen zijn hier naar college gegaan. Er is een soort omheinend pleintje waar je via verschillende poorten in kunt gaan. Echt heel oud en het straalt klasse en rust uit, temidden van de drukke stad..

IMG_7375 IMG_7393  IMG_7404 IMG_7407
IMG_7403
IMG_7412

De Joodse wijk

De wijk die grenst aan de rivier is de Joodse wijk. Deze wijk is de gezelligste van de stad. Het stikt er van de gezellige straatjes, vol met hippe restaurantjes en knusse barretjes. Een avondje uit? Wedden dat je hier ergens verzeild raakt? Echte aanraders in de wijk zijn bijvoorbeeld: Moment restaurant en Nova restaurant.

2    Cocktails (1)

Concluderend.. kan ik zeggen dat Krakau echt een dikke aanrader is om te bezoeken! Prachtige oude gebouwen, straatjes, gezellige restaurantjes en barretjes. Het is super betaalbaar allemaal en de Poolse mensen die we ontmoet hebben waren enorm vriendelijk!!!

schatje

In een volgende blog zal ik meer schrijven over de spectaculaire zoutmijnen die we bezocht hebben, ons vervolg tripje naar Warschau en natuurlijk.. dé bruiloft van het jaar! ;-) x x 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply