Europe Travel

De stad waar Port vandaan komt..

07/07/2015

Na een prima busreisje van 3.5 uur vanuit Lissabon komen we aan in…. Porto (spreek uit op z’n Portugees als ‘portoe’)!

Ook in deze mooie stad moeten we eerst een paar heuvels beklimmen en afdalen met onze koffers achter ons aan gerold voordat we bij ons appartement komen. Het appartement blijkt een geweldige ligging te hebben: bijna tegen het beroemde treinstation Sao Bento aan.

image‘Onze’ straat

Bij kennismaking met de eigenaar van het appartement merken we weer hoe vriendelijk de Portugezen zijn. Hij maakt zijn nederige excuses dat de kamer nog niet klaar is en dat het komt omdat de gehele stad die dag een dikke vette kater heeft (hij dus ook) omdat de nacht en dag ervoor het grootste jaarlijkse feest  in Porto heeft plaats gevonden. We balen dat we dat net gemist hebben! Schijnt nog groter te zijn dan Koningsdag in Nederland en is dus een goede reden om nog eens terug te komen, maar dan wel op tijd ;-)

Enfin, niet snel daarna beginnen we aan onze eerste kennismaking met Porto.

image

image

image

image

imageHet beroemde treinstation Sao Bento. Met prachtige geschiedenis taferelen afgebeeld op de blauw-witte tegels, zoals je die door heel Portugal ziet.

image

image

image

image

image


imageOp de trap bij de ‘Torre dos Clerigos’. Deze moet je beklimmen om een prachtig uitzit over Porto te krijgen..

image  imageUitzicht na zo’n 200 treden..

Nadat we een lunch verorberd hebben besluiten we de metro te pakken naar het stadion van Fc Porto (niet per sé mijn eerste keus maar ja voor het vriendje doen we dat hè ;) )

image

image

image‘Estádio do dragao’

Weer terug in het centrum zien we een lange rij bij wat blijkt een oude Italiaanse ijs winkel. S’avonds gaan we er heen om te testen hoe goed dat ijs is (we zijn de kwaliteit van Krijn Verdoes gewend dus ‘bring it on!’) . Na een wachttijd van ongeveer een half uur eet ik het lekkerste ijs wat ik ooit gegeten heb!!!!

image

IMG_9674Lekker wachten in de rij..

IMG_9678 - kopie

Maar dan het héérlijkste ijs, mmmm!

De volgende dag doen we een tour met een gids (die volgens mij ook nog steeds aan het bijkomen is van zijn kater) en laat hij ons alle mooie plekjes van Porto zien.

We gaan onder andere naar de oudste boekenwinkel van Porto: Livraria Lello. Ze werd opgericht in 1906 en wordt wel eens de mooiste boekenwinkel ter wereld genoemd. Er staat altijd een rij en het interieur is prachtig, zie hieronder..

image

image

imageDe boekenwinkel

Ook wandelen we natuurlijk over de beroemde brug die de kant van het centrum verbindt met de kant waar de Porthuizen staan..

image

imageHierboven zie je de namen bij de Porthuizen (aan de overkant van de rivier)

imageUitzichtpunt tijdens de tour

imageDe brug

image

image
Kleurige straatjes in de oudste wijk van Porto: Ribeira, de volksbuurt, aan het water.

Na de tour wandelen we nog wat door de stad.

image

image

image

image

image

image

image

Ook hadden we na de 3-uur-durende-tour best trek gekregen en omdat onze gids ons op het hart had gedrukt dat je Porto gewoon NIET kunt verlaten zonder dat je de Porto specialiteit ‘Franceshina’ gegeten hebt (a.k.a. hart aanval broodje/snack/maaltijd), besloten we het erop te wagen.
Eerlijk is eerlijk: de eerste happen waren prima (was dat misschien vanwege de honger?) maar daarna begon het aardig tegen te staan. Niet gek als je bedenkt dat het een soort van tosti is met o.a.: worst, chorizo, biefstuk, kaas, ham, tomatensaus, ei en patat….

image

de ‘franceshina’, snap je nu wat ik bedoel?

imageKleuren en vrolijke vlaggetjes, nog van het feest..

image  image  image

image

image

image

IMG_9649
We dineren s’avonds in een heerlijk hip restaurant (Cozinha-nog-wat) waar we vriendjes worden met twee leuke (steeds-meer-wijntjes-drinkende-) Engelse vrouwen naast ons.

image

image

Voordat we op de laatste dag alweer de bus nemen naar onze volgende bestemming Tomar, besluiten we nog even de Mercado de Bolhao (markthal van Porto) op te zoeken. Altijd leuk om zo’n markthal te zien; vaak het hart van de stad en er loopt meestal veel lokale bevolking rond.

image‘Fresh fish’

image

Tot slot drinken we nog een echte Portugese espresso met een pastei de natha..

image

image

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply