Fashion

Colors speak louder than words!

04/21/2016

“Dat truitje maakt je hartstikke bleek!”. En: “ehhh Geer.. hebben ze die ook in een andere kleur??”

Twee zinnen die ik wel ’s hoor wanneer ik weer eens de paskamer uit kom om mijn mams of vriendinnen een gepaste outfit te laten zien die ik uit het winkelrek heb getrokken. En laten we wel zijn; ik ben er blij om dat ze dat zeggen. Ik heb liever dat zíj mij dat eerlijk vertellen dan dat men, de eerstvolgende keer dat ik mijn nieuwste item draag, denkt dat ik ziek ben omdat ik er zo bleekjes uit zie. ;)

Maar hoe handig zou het zijn als je, voordat je een winkel inloopt, al precies weet welke kleuren je goed staan en van welke kleuren je zo ver mogelijk vandaan moet blijven? Easy peazie shopping, én je eindigt zo met heel wat miskopen minder!


colors speak louderDe meeste mensen weten wel in ieder geval één kleur te benoemen waarvan ze zeker weten dat het ze goed staat. Of weten van de kleur rood dat het de aandacht roept en dat zwart juist voor dominant staat. Wanneer iemand je noemt om een paar kleuren te noemen die je zekers te weten goed staan wordt het al wat lastiger. En, wat dacht je van een heel palet vol?

Je begrijpt: ik was hart-stikke enthousiast toen onze collega bij alle dames van kantoor peilde of we het niet leuk zouden vinden om een kleurenworkshop te doen tijdens onze jaarlijkse girls night! Jey, zou ik dan eindelijk een keer van iemand anders horen welke kleuren me wel staan en welke niet?

Zo gezegd, zo gedaan.

Adinda (van Colorific) kwam langs op kantoor en verzorgde de workshop. Allereerst gaf ze een mini college over kleuren. Zo leerden we dat mensen in blauw als betrouwbaarder worden gezien, en dat je met rood meer voor elkaar kunt krijgen. Iedere collega zat ongeveer 20 minuutjes in de stoel. Voor een grote spiegel met lamp (goed licht is belangrijk) kreeg je een kleuranalyse.

kleurenworkshop analyse kledingAdinda hield verschillende kleuren voor, over een soort wit schort, en liet je zo precies (in)zien welke kleuren gunstig, of juist helemaal niet gunstig, voor je zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met haar- oog-en huidkleur.

Het is vooral belangrijk dat de aandacht automatisch op de bovenkant van je gezicht gevestigd is. Je ogen bijvoorbeeld. En dus niet dat -dankzij je knalrode trui- de aandacht immediately naar dat ene nare plekje op je kin gaat.

kleurenworkshop analyse kleding kleurenworkshop analyse kleding kleurenworkshop analyse kledingkleurenworkshop analyse kleding

Grappig om zo duidelijk te kunnen zien welke kleuren je gezicht grauwer of  juist geler maken en welke kleur je juist bééééldig staat. Had ik dat niet ff eerder kunnen doen?

Om te laten zien welke kleuren bij je passen, worden vier seizoenen gebruikt. Ieder persoon past binnen één seizoen. Bij sommigen is het wat lastiger te zien dan bij de ander. Van mezelf wist ik wel al een beetje dat zilver me beter staat dan goud en dat een gele trui me niet bepaald goed doet. Een koel typetje dus. . Ik was, dankzij mijn blonde haar, blauwe ogen en rozige lichte tint in mijn huid,  een luid en duidelijk… zomer type!

zomer type

Kleuren die bij het zomertype passen zijn (in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij het seizoen) dus koele kleuren. Denk aan: marineblauw, ijzig (licht) bauw, allerlei tinten grijs, lavendel, pastel geel, taupe, wijnrood, framboos en oud roze. . Deze kleuren zorgen ervoor dat mijn bauw/grijze kijkers extra opvallen.

Summer palette
Hierboven zie je het bijpassende palet. Zoals je ziet: geen warme kleuren voor mij!

Een voorbeeld van een-vermoedelijk-zomer typje is Doutzen- in hoeverre ik dat dan na één workshop kan beoordelen. Alhoewel een vuilniszak haar nog goed staat, valt bij deze foto toch wel op dat haar donkerblauwe H&M trui extra de aandacht vestigt op haar prachtige gezicht, en met name haar ogen.
Doutzen zomer type Foto: H&M

Wat ik trouwens heel handig vond, was dat iedereen na afloop van de persoonlijke kleuranalyse een eigen pasje kreeg. Op dat pasje staat welk seizoenstype je bent en welke kleuren in jouw palet horen. Als reminder. Het pasje past in je portemonnee, dus zo kun je altijd gewapend shoppen. Vinden we fijn!

kleurenpasje analyse

Het viel me op dat ik op straat en in mijn omgeving direct aan het analyseren sloeg. Hebben ze wel de goede kleur kleding aan? ‘Die gozer is echt n duidelijk zomertype’. ‘En zij juist echt een (warm) herfst tiepje!’.

Ik weet nu zeker dat ik beter geen rood of oranje shirtje aan moet trekken. Behalve dan met Koningsdag. Of als ik er juist uit wil zien alsof ik een beginnend griepje te pakken heb. Sssst, niks tegen mijn baas zeggen hoor! ;-)

liefs

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mariska 04/21/2016 at 6:15 pm

    Vind die seizoenstypes allemaal te ingewikkeld worden maar wel heel erg leuk om te weten welke kleuren je nou beter staan en welke niet. Zou dat ook meteen gelden voor make-up kleuren?

  • Reply Adinda Verhoeff 04/25/2016 at 5:51 pm

    Aan dit leuke en kleurrijke team heb ik de workshop mogen geven. Kleuren maken je mooier maar onderstrepen ook nog eens je uitstraling. Gaaf toch! ‘Dames het was een super avond mede door jullie enthousiasme’

  • Leave a Reply