Europe Travel

Indrukwekkende zoutmijnen van Wieliczka

08/09/2016
Klik met de pijltjes naar rechts of links om alle foto’s te bekijken!

Er waren een aantal dingen in en rondom de stad Krakau die we graag wilden doen of bezoeken. Een bezoek brengen aan het indrukwekkende Auschwitz was daar één van. Helaas hebben we dit vanwege de drukte en het bezoek van de paus niet kunnen doen.
Ook wilden we graag de beroemde zoutmijnen van Wieliczka bezoeken. Een gigantisch gangenstelsel dat bestaat uit honderden gangen, meren en balzalen oh zo groot. En dat allemaal van.. zout!

Gelukkig lukte het via een touroperator (See Krakow), ondanks de drukte, wél om hier nog kaartjes voor te scoren. Makkelijk was het niet, want al de mensen van de WYD hadden hier ook kaarten voor. Eerst nog de verkeerde kaarten gekocht, voor de verkeerde dag. Maar gelukkig waren ze erg aardig bij de organisatie en waren onze kaarten zo omgeruild voor de goede. Bij de mijn moesten we uiteindelijk nog anderhalf uur wachten. In die tijd konden we het stadje verkennen en koffie drinken.

Met een gids gingen we uiteindelijk de zoutmijnen in. Eerst een paar honderd treden over een houten trap naar beneden. Met nog heel veel andere bezoekers. Daarna: kilometers lang gangen, met overal om je heen.. zout! Je kunt het overal proeven. De grond waarover je loopt, de muren langs je, het plafond boven je, de beelden die je ziet; echt overal!  Vroeger werd dit het witte goud genoemd. Hier konden mensen hun eten immers mee bewaren, je snapt wel hoe kostbaar dat toentertijd was. Daarom werkten er veel mensen in de zoutmijnen. En je begrijpt.. er zijn ook talloze ongelukken gebeurd. Wij liepen met de gids over goede paden en stevige trappen, maar ze liet ook een aantal keer de originele trappen zien. Waar de mijnwerkers dus vroeger over moesten klauteren. Die waren láng niet zo stevig of recht als die van nu! Brrrr.. het lijkt me heel eng om in het donker met wat kaarslicht te moeten werken in zo’n gigantisch grote, koude, mijn.

Uiteindelijk duurde de tour ongeveer twee en een half uur. Inclusief een korte break, toen we even in een soort winkeltje/cafetaria kwamen. Zo apart als je er achteraf over na denkt, zo diep in de grond..

Al met al vond ik het heel indrukwekkend en gaaf om de mijnen te bezoeken. Voor mij lijkt zoiets altijd alsof je even terug in de tijd gaat. Zeker met alle verhalen die een gids je vertelt. Ze vertelde aan het einde dat we uiteindelijk mar 1 % (!) van de totale zoutmijn hadden gezien. Bizar, hoe groot het dan moet zijn!

Wanneer je in de buurt bent, regel dan zeker een bezoekje aan Wieliczka en bekijk en ervaar het zelf!

x

IMG_7518IMG_7705 IMG_7636 IMG_7595 IMG_7502

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply