Europe Travel

Het verrassend fijne Albanië! <3

08/08/2018

“Albanië, waar ligt dat ook alweer?”. Dat is de meest gestelde vraag die ik naar mijn hoofd kreeg toen ik vertelde dat ik met mijn boyfriend op vakantie ging naar.. Albanië! En niet zo gek, het land is pas sinds de val van het communisme (jaren 80/90) open voor buitenlanders/toeristen.

Wait.. where?!

Ok.. eerst even kort wat topografie. Albanië ligt in Europa (ja, echt!), aan de overkant van Italië, onder Montenegro en naast Macedonië en Kosovo.

Wanneer je met je kont op het zuidelijk Albanese strand ligt, zie je zo het Griekse eiland Corfu liggen. De zee waarin je vervolgens een verfrissende duik neemt is de Ionische zee. Ok. Tot zo ver mijn topografische kennis.

Wait.. why?!

Waarom Albanië? Goede vraag. ;-) Mijn lover houdt ervan om landen te bezoeken waar (nog) geen massatoerisme is, waar het vrij onontdekt is en waar weinig bekenden van ons geweest zijn. Natuurlijk wil ik tijdens een zomerse vakantie graag zon, zee en strand (ok, en ook een beetje natuur etc.) én wil ik me ergens veilig voelen.

Dus vooruit, na zo’n twee jaar aan mijn hoofd zeuren en een beetje researchen (lees: ‘Drie op reis’ kijken) gaf ik toe, en besloten we in juni naar Albanië af te reizen.

Eerste kopje koffie in Albanië is een feit.. gelukkig, het smaakt hier goed!

Onze route in het kort

In Nederland hadden we een auto geregeld (via Europcar, mega chill!), die we op de parking van het vliegveld konden oppikken. Daarmee hebben we Albanië verkend. Hieronder in het (heel) kort onze route:

 • Tirana, de hoofdstad, aankomst op het vliegveld
 • Auto gehuurd en meteen doorgereden naar Shköder, daar een nachtje gebleven
 • Auto in Shköder laten staan en via een busje naar vertrekpunt van de ferry, de adembenemende ferrytocht bracht ons naar Valbone. Hier een nachtje gebleven.
 • Vanaf Valbone een dagtocht (hike) gedaan naar Theth
 • In Theth een nachtje gebleven en met een BUMPY ride terug naar..
 • ..Shköder om de auto op te pikken en door te rijden naar UNESCO stadje Berat
 • Een nachtje in Berat gebleven en vanaf Berat doorgereden naar de kust (door Vlöre) naar bestemming: Himare
 • Vier nachtjes in Himare aan de kust geluierd, gechilled en genoten
 • Van Himare weer terug (door Vlöre) naar Tirana om daar onze laatste twee vakantiedagen te spenderen

Hoe hebben we gereisd?

Zoals eerder vermeld, hebben mijn vriend en ik voor de hele vakantie een auto gehuurd. Opgehaald op het vliegveld van Tirana en daar aan het eind van de vakantie ook weer teruggebracht. Albanië is heel goed te doen per auto! De hoofdwegen zijn goed. Ik zou alleen  niet de slingerpaadjes in gaan. ;)

Let wel op: mocht je de bergen in willen gaan, dan is het belangrijk dat je een 4×4 wheel drive auto hebt. Met onze ‘normale’ huurauto konden wij echt de bergen niet in… Ook geen ramp trouwens; we lieten onze auto in de stad staan en zijn heen en terug met een soort taxibusje meegereden. Die bumpy ride was ook een hele ervaring!

Het noorden: bergen & natuur

Beginnen bij het begin. We besloten eerst het sportieve deel van de vakantie te doen. Dat betekent: fietsen door de leuke stad Shköder, een adembenemende ferrytocht maken en een hike van het ene dorp Valbone naar dorpje Teth.

Shköder

In het kort: Shköder is een leuke stad waarin bijna elke inwoner net als in Nederland een fiets heeft, iedereen het WK kijkt en leuke restaurantjes zijn. Een fietstochtje langs het meer van Shköder is zeker de moeite waard!

Straat vol barretjes, Shköder

Even uitpuffen van de fietstocht, achter mij zie je het meer van Shköder

Ferrytocht en hiken naar Teth

Vanuit Shköder zijn we met een busje naar de opstapplaats voor de ferry gegaan en met de ferry richting Valbone. Wat een prachtige tocht!

Taking it all in..

Valbone is een heel klein dorpje (lees: straat) in de bergen. Vanwaar je middels een route naar Teth kunt hiken (wandelen/klimmen). Doordat ik ziek was ( ik kon geen hapje eten binnenhouden en dus heb ik de hele dag niets gegeten) en het zo’n 30 graden was, was het de zwaarste tocht uit mijn leven, maar het was het waard! Aangekomen in Teth ben ik rond 17.00 uur linea recta naar bed gegaan en er pas rond 8.00 uur weer uit gekomen….

Het terras bij ons hotel in Valbone met heerlijk fris water uit de bergen

Onderweg tijdens de hike van Valbone naar Teth.. adembenemend (en hoog!)

Yeahhh, de sneeuw bereikt!Geïmproviseerd barretje onderweg..

We made it!!! Vraag me niet hoe.. ;-)

Terug naar de stad met het bussie..

Berat

Nadat we uit de bergen weer terug bij onze auto waren,  zijn we het binnenland ingetrokken (zuidelijk). Onze bestemming: Berat. Ook wel de stad met de duizend vensters (ramen) genoemd. Een prachtig, eeuwenoud stadje dat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO staat.

We sliepen in het Castle Park Hotel. Heel bijzonder, bovenop de berg. Een soort hotel in de sferen van een kasteel.. We waren een van de weinige gasten dus we werden verwend tijdens het diner en bij het ontbijtbuffet. Ik waande me echt in een oud kasteel!

Sla dit stadje zeker niet over. Het oude stadje (kronkelende straatjes met witte huisjes) is betoverend.

Snap je nu waarom het ‘de stad met de duizend vensters’ genoemd wordt? ;-)

Beste restaurantje van Berat: ‘Home-made food Lili’,  zeker naar toe gaan!

Dat noem ik nog eens een koninklijk ontbijtbuffet..

…wat lekker buiten opgepeuzeld werd! ;-)

Onze ‘buiten’ -kamer in het Castle Park Hotel..

De kust: Himare

Na onze wandeltochten in het noorden en het ronddwalen in het binnenland, besloten we een paar dagen bij te komen aan de kust van Albanië. Wat zoekwerk in de auto deed ons besluiten naar Himare te gaan.

Himare is een heerlijk dorpje aan de kust met een leuke boulevard. We sliepen in een hotel rechtstreeks aan het strand, aan het einde van de boulevard -heerlijk rustig! Vier dagen hebben we niets anders gedaan dan: eten, slapen, op strand zonnestraaltjes pakken en zwemmen. Oh ja en mojito’s drinken. Fijn!!!

De prachtige zonsondergang van Himare… zo mooi!

Tijdens het heetst van de dag een salade scoren aan de boulevard

Tirana

We eindigden onze reis met een paar nachtjes in de hoofdstad: Tirana. Een mooie stad met leuke mensen en plekjes om te ontdekken. Aanrader is zeker om de gratis wandeltour te doen. Een leuke gids die je veel vertelt over de stad en het nog-zo-verse communistische regime en hoe het Albanese leven eruit ziet en (nog niet zo lang geleden) uit zag. Indrukwekkend!

Een klein stukje over het communisme… Albanië heeft tijdens het communistische regime er zo’n honderdduizenden bunkers bij gekregen. Overal zie je (een persoons-)bunkers in het land liggen.
In de hoofdstad zijn twee mooie musea geplaatst over dit communistische tijdperk: Bunk’Art I en II. Mocht je tijd hebben, bezoek dan Bunk’Art I. Een gigáááántische bunker die de dictator liet bouwen uit angst voor een aanval van de vijand. Geeft een goed beeld van het communistische verleden…

Ik weet niet hoeveel energie je hierna nog hebt, maar een avondje uitgaan in Tirana is ook heel tof. Goede muziek, lekkere drankjes en tal van barretjes en discotheken!

De grootste bunker & museum in één: Bunk’Art. 

Het allerlekkerste ijsje wat ik ooit op heb, niet gelogen! 

Waarom jij ook naar Albanië wilt gaan

Twijfel je nu nog? Hieronder in het kort de punten die jou (of je vriend(in)) misschien overtuigen dat Albanië een bezoek waard is:

Albanië…

 • …is nog niet ontdekt door de westerse (massa)toeristen
 • …heeft een landklimaat, dat betekent: weinig regen en al hele fijne temperaturen in juni ;)
 • …is goed te betalen, mijn vriend en ik hadden regelmatig een heel lekker maal met drinken voor zo’n 18 euro (samen)
 • …heeft een super lieve, gastvrije bevolking, men vindt het (over het algemeen) heel leuk dat je het land bezoekt
 • …is prachtig: van bergen tot witte stranden met een azuurblauwe zee tot wilde rivieren
 • …heeft heerlijk eten: ligging is vlakbij Italië en Griekenland – do I need to say more? ;-)

Ook het (veelal Italiaans-achtig) eten is er heerlijk!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Linda 08/08/2018 at 10:52 pm

  Wat een heerlijk artikel, Geerie!! Je maakt me echt enthousiast. En hele mooie foto’s!

 • Leave a Reply