Food/drinks Health Lifestyle

Een maand niet snoepen – hou ik dat vol?!

02/28/2016

Die vraag heb ik mezelf eigenlijk al veel vaker gesteld. Niet per se om gewicht te verliezen maar vooral: hoe zou ’t voelen? Zou ik na één dag al bezwijken voor een zoet of vettig tussendoortje? Ik ben namelijk gek op alles wat té zoet, té zout of té vet is. Dat heb ik van mijn vaders kant geërfd geloof ik (sorry pap), hihi. Frituur, koekjes, snoepjes, kaasjes, chocolade..  je kunt me er allemaal blij mee maken. Serieus.

Vandaar dus ook dat ik vaker dan eens mezelf heb afgevraagd of ik het een maand zónder al die snoeperijtjes vol kan houden. Natuurlijk niet met de vraag of ik dan dood neer zou vallen. Nee, of ik niet gewoon héél stiekem na een paar dagen al zou ‘cheaten’.

Toen mijn vriend me laatst vertelde dat hij een maand zonder een druppel alcohol door het leven zou gaan vanwege een weddenschap met een collega besloot ik ineens: en nú ga ik het ook doen! Echter, een glaasje wijn overslaan is voor mij niet zo’n uitdaging. Maar.. snóépen of snacken daarentegen! Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een ongelofelijke snoepkont ben.

challenge yourself
Ok, een lang verhaal kort. Op 25 januari 2016 begon de uitdaging!

Ik bande niet alleen al het snoep van mijn eet-dagboek (snoep heb ik gelukkig sowieso weinig in huis) maar ook alle chips, koekjes, pure chocolade, kaasjes, vette snacks, toastjes met smeerseltjes tussendoor etc. etc. Alles wat als ‘extraatje’ of voor de ‘lekker’ gezien kan worden zou ik om precies te zijn 31 dagen van mijn menu skippen. Gewoon, om te kijken of ik het vol zou houden. En de grammetjes die ik daarbij zou verliezen zouden natuurlijk ook meteen mooi meegenomen zijn.. ;-)
fruit en groente

Ik denk dat de meesten wel hebben gehoord dat suiker eigenlijk volksvergiftiging nummer één is. Super verslavend én slecht voor je lichaam. Een maandje ontgiften leek me daarom  zo gek nog niet.

Ik denk dat de mensen aan wie ik het verteld heb zo hun twijfels hadden of ik het wel zou volhouden. Ha! Een extra stimulans voor mij. ;-)

When they think you can't
Op de één of andere manier vond (en vind) ik vooral de uitdaging met mezelf leuk. Ik was super benieuwd hoe het zou gaan en had er zin in.
Wil je weten hoe het mij verlopen is? Lees dan gauw verder! Ik heb om de paar dagen mijn gedachten opgeschreven.

Dag 1 – Maandag
Hmmm.. vandaag de eerste dag ging op zich prima. Toch was ik me er continu van bewust dat ik gestart was en géén ongezonde dingen te snoepen of snacken meer mocht nemen. Hoewel ik ‘mocht’ typ, bedoel ik eigenlijk ‘wilde’, want niemand heeft me gezegd dat ik deze uitdaging ‘moet’ doen. Ik wil het juist 100% zelf!!!!
Die grote glazen pot vol met koekjes op mijn werk die naar me stond te loeren en zachtjes ‘Geeheerrrr’ riep, maakte het me niet bepaald makkelijker…
Koekjes

Dag 2 – Dinsdag
Had ik toch bijna al mijmerend een pepermuntje uit het schaaltje in de sportschool gepakt. Niet dat dat normaal gesproken nou zo verschrikkelijk is, maar maakt me wel even bewust hoe automatisch – en zonder na te denken- dat snoepen gaat!

Dag 4 – Donderdag
Donderdag was er goed nieuws op kantoor. Spontaan werd er taart gehaald.. “Geer wil je echt voor dit taartje ook geen uitzondering maken?” Nee dus. Na 4 dagen al falen kan eeecht niet. #beproeving #goedetest

Dag 5 – vrijdag
Vrijdagavond.. weekend! Vriendlief nam lekker een schaaltje M&M’s naast me. Not for moi!

Dag 7 – zondag
De regenachtige zondagmiddag doorgebracht al shoppend in hartje Amsterdam. Geen tijd om te snoepen natuurlijk ;-). Ahummm, tot de terugreis welteverstaan. M’n nichtje verorberde deze heerlijke chocolate chip cookie van Starbucks naast me… Aaargghh!!!

Dag 12 Vrijdag
Oeioei een pittig dagje hoor. Op vrijdag kunnen we bij de lunch frituur snacks bestellen op kantoor. Ik ben niet aan de lijn, dus ik zou dit prima als lunch kunnen nemen. Maar nee, besluit dit niet te doen. Mmmm die (heerlijke) geur alleen al…

Dag 14 Zondag
Dit weekend was zwaahaar. Ik had drie verjaardagen. Bij elke verjaardag taart aangeboden gekregen dus.

Dag 19 Vrijdag
Ik begin er eindelijk aan te wennen. De week vliegt voorbij zonder dat ik door heb dat ik bewust niet snoep. Die pot met koekjes blijft me aanstaren maar ik weet ik dat bij het eten van een koekje faal dus kan ik de verleiding weerstaan.fruit

Dag 21 Zondag
Dit weekend zijn mijn vriend en ik een nachtje weg en als verrassing liggen er heerlijke muffins in de auto. Normaal in een oogwenk verslonden. Dit keer sla ik ze bikkelhard over.

Dag 25 Donderdag
s’ Avonds na het eten blijft wel een dingetje hoor. Op de een of andere manier heb ik altijd direct na mijn avondeten zin om iets zoets te eten. Een chocolaatje, een koekje, wat dan ook. Als oplossing heb ik dadels ingeslagen. Een puur, natuurlijk en toch zoet product.

Dag 27 Zaterdag
Voor een speciale gelegenheid zijn we een nachtje weg in een hotel inclusief diner. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij dat diner mijn dessert  (welke in het menu zat) niet heb overgeslagen. Discutabel, want is het snoepen of niet? De een zal zeggen van wel, de ander van niet. In dit geval blijf ik vooral trouw aan mezelf, gaat het om mijn challenge en vind ik dat het bij mijn diner hoort. Qua snoepen heb ik dit weekend een stuk of 6 ‘koekjes bij de koffie/thee’ afgestaan. Iets wat me eigenlijk normaal nooooooit lukt..

Dag 32 Donderdag
Jiiiieehhhaaaaa! Ik heb het gered!!! Een maand lang heb ik tussen mijn maaltijden door niet gesnoept of gesnackt. Stiekem ben ik best wel heel trots op mezelf. :-)
Het is vervelend dat mensen relatief snel (ver)oordelen wanneer het over eten gaat. Als je vertelt dat je voor jezelf een challenge doet, of wanneer het opvalt dat je als enige geen taartje neemt. Zodra je vertelt dat je wilt kijken of je het een maandje volhoudt, of dat je gewoon wat gezonder wilt eten, beginnen mensen vaak direct op een neerbuigende toon. ‘Oh je bent dus eigenlijk gewoon aan de lijn?’. Ik haat het woord lijn. ‘Ah joh één chocolaatje, je mag heus wel een keer snoepen’. ‘Het moet wel leuk blijven‘.
Jezelf verdedigen.. en waarvoor eigenlijk? Dat je gezonder eet? Dat je beter voor je lichaam wilt zorgen? Dat je keihard je best doet? En dat dat trouwens al moeilijk genoeg is zónder hun commentaar.

motivation is what gets you

Wil jij zelf ook een bepaalde tijd een challenge aangaan met jezelf en niet snoepen of snacken? Of probeer je überhaupt niet te snoepen? Onthoud dan de volgende dingen:

1. Vooral de  eerste dagen zijn lastig. Het is bijvoorbeeld vaak echt een hardnekkige gewoonte om iets zoet te eten na je diner.. Stay strong, you got this! Zoek afleiding.
2. Drink véél! ’t Liefste water natuurlijk, maar zelf ga ik vaak voor thee of koffie.
3. Heb je trek tussen je maaltijden door? Eet dan fruit, kwark of ongezouten noten. Je hoeft jezelf natuurlijk niet uit te hongeren.
4. Zie het als een spel. Een bepaalde tijd is te overzien toch? Op een gegeven moment is het uit je systeem, net zoals het er ook ooit in is gekomen.
5. Maak een ‘mood of inspiratie bord’. Ik vind Pinterest hier heel geschikt voor, maar plaatjes uitprinten en ophangen is natuurlijk ook een goeie! Deze kunnen je eraan herinneren waarom je begonnen bent of geven je net even die power.
6. Doe het samen. Sluit met iemand anders dezelfde of een ander soort challenge af. Mislukt deze bij één van de twee? Dan moet de één de ander mee uit eten nemen! Gedeelde smart is halve smart, right?
koffie en fruit

Ik heb me voorgenomen dat ik deze manier van eten gewoon ga proberen vol te houden en alleen wanneer ik er écht zin in heb ga voor dat taartje of koekje (en dus niet elke keer dat ik het aangeboden krijg hihi).

Knap als je deze hele blog uitgelezen hebt haha, thanks!!! See you next time!

kus

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Esther 02/28/2016 at 1:20 pm

  Leuk om te lezen en Super knap! En ik ben getuige van het afslaan van een overheerlijk taartje op Sadé haar verjaardag .. Trots op je geer. Nu nog een blog over eer een maand zonder alcohol ;) x

  • Reply Geertje 02/28/2016 at 6:48 pm

   Thanks lieve Es!! Ja jij bent getuige hihi! Op die blog van Eer kun je lang wachten denk ik.. ;) Kus!

 • Reply Robert 02/28/2016 at 2:03 pm

  Hoi Geertje,
  Ik had in de wandelgang al gehoord dat je deze challenge was aangegaan.
  Ik weet zelf hoe moeilijk ik het vind niet te snoepen (zeker op stress-momenten)
  Dus dat je het een maand volhoudt: KLASSE HOOR.

  • Reply Geertje 02/29/2016 at 8:24 am

   Hey Robert,
   Dank voor je reactie, lief! Idd moeilijk, maar gelukt. :-) X

 • Reply Ellen 02/28/2016 at 11:09 pm

  Knap hoor Geertje,

  Vier weken niet snoepen echt wel lang. Maar het is je gelukt. IJzeren wil hoor!

  Ga de challenge zelf toch maar niet aan…al heb ik wel 6 weken geen alcohol op. Ook een challenge dus maar wel makkelijker dan niet snoepen.
  Wel fijn dat je straks weer een lekkere paashaas kan eten☺

 • Leave a Reply