Europe Travel

De mooiste stad van Europa

08/17/2015

Koninklijk. Dat is het eerste woord wat me te binnen schiet als ik aan mijn favoriete stad denk. Royal, réal.. begint het al te dagen? Juist já! Mijn lievelingsstad is, without a doubt, het prachtige.. MADRID!

Nu ben ik niet helemaal objectief; ik heb vijf maanden mogen wonen en leven in deze heerlijke stad. Ik woonde er tijdens mijn studietijd (2012-2013) en het was één van de mooiste (en tegelijkertijd engste) tijden van mijn relatief korte leven. Tijdens die maanden heb ik tot opluchting van mijn familie en vrienden niet mijn hart verloren aan één of andere Spanjaard, maar des te meer aan de stad zelf.

Met de lange statige straten, de altijd drukke, centrale straat Gran Vía, het belangrijkste plein Sol, het Retiro park, de véééle tapas barretjes die de stad rijk is én natuurlijk het imposante stadion;  Santiago Bernabeú (waar ik al een aantal wedstrijden heb bezocht; Hala Réal Madrid!). Alles tezamen maakt dat je Madrid minimaal één keer in je leven moet bezoeken en je echt eens onder moet dompelen in het leven van de echte Madrileen.

Het is zo’n stad waar ik zonder twijfel in mijn eentje een weekend naar toe zou gaan om even weer dat Madrileense gevoel te krijgen. Ik heb me nooit onveilig gevoeld op straat, hoewel je natuurlijk wel altijd goed op je zakken moet letten. Zeker in de metro(stations)!

Ik zal de hoogtepunten van Madrid met jullie delen. Natuurlijk is er naast dat wat ik noem nog véél meer te zien, te voelen en te proeven maar dat moet je zelf vooral ontdekken wanneer je er bent.

Gran vía
Één van de belangrijkste straten van Madrid. Het is de verkeersslagader van Madrid waaraan veel winkels en hotels zitten. Ik vond het altijd heerlijk in deze straat te lopen, winkels in te schieten (alle grote mode ketens zitten hier) en toeristen te bekijken. Er rijden al-tijd taxi’s en het is er al-tijd druk, ook s’nachts.

Madrid, Spain // In need of a detox? Get your teatox on with 10% off using our discount code 'Pinterest10' on www.skinnymetea.com.au X

Madrid, Spain. Will be here in 32 days with @Kendra Henseler! @Julia Valencia should start prepping for her job as tour guide

Plaza Puerta del Sol
Hét centrale plein van Madrid. En niet alleen van Madrid: op het plein is zelfs een tegel te vinden waarvan gezegd wordt dat alle officiële straten van Spanje daar beginnen. Op het plein is altijd wel iets te zien of te beleven. s’Avonds is het een ontmoetingsplek voor veel mensen om met vrienden af te spreken en zich te verplaatsen naar één van de vele uitgaansgelegenheden. En overdag vind je er regelmatig demonstraties, levende standbeelden en verkoop lui.

Ook beginnen aan het plein een aantal fijne winkelstraten en straten die je naar de uitgaansgebieden leiden (bijv. de Opera of discotheken).

Puerta del Sol, Madrid El mejor metro del mundo esta en Madrid

La Latina
Dit is de oorspronkelijke volksbuurt van Madrid. Één van de leukste en gezelligste wijken vol met leuke kronkel straatjes. Zeker op zondag is deze wijk een hotspot. In de wijk zitten veel terrassen en café’s. Zondag is dus een goede dag om ernaar toe te gaan, want dan vind je er namelijk de bekende grote vlooienmarkt; el Rastro. En dat brengt ons meteen op ons volgende punt ;-)

la latina

la latian 2

El Rastro
Dit is de grootste en de oudste (vlooien) markt van Madrid. Elke zondag stikt het er van de mensen en trekt het vele bezoekers (locals en toeristen). Je moet er goed op je tassen en zakken letten; er zijn flink wat zakkenrollers actief! De markt bestaat uit verschillende ‘delen’ in verschillende (lange) straten met allerlei soorten producten: van meubels en antiek tot kleding en hier en daar wat lekkernijen.

Rastro
rastro 2

Het koninklijk paleis (‘Palacio Real’)
Het koninklijk paleis van Madrid is te vinden in het centrum. Vanaf het centrale plein Sol loop je er in vijf tot tien minuutjes naar toe. Momenteel werkt de koning van Spanje hier nog steeds. Met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers, is het het grootste koninklijke paleis in de wereld!
Elke dag staan er rijen dik met toeristen of Spaanse kinderen op schoolreisje die graag een kijkje willen nemen in de prachtige kamers. Wanneer je er bent en de rijen vallen mee, is het zeker de moeite waard om naar binnen te gaan en rond te dwalen. Heel even de sfeer te proeven en net te doen alsof je er zelf woont.

palacio eal

Parque del Buen Retiro
Het ‘Retiro park’ is dé place to be op zondag (maar alle andere dagen van de week zijn natuurlijk ook prima). Wanneer je de metro pakt en uitstapt bij het metro station ‘Retiro’, ben je zowat direct in het park. Het Retiro park is erg groot en je kunt er wandelen, mensen kijken, zonnebaden of picknicken. Ook kun je er zelfs een roeibootje huren en op een zonnige dag in de grote vijver roeien (leuk idee voor een date!). Op zondag zijn hier veel Madrilenen te vinden die lekker met hun kinderen (soms hele families) het park opzoeken en genieten van hun vrije dag. Ook zijn er dan vaak straat artiesten te vinden.
Dit park is zeker een aanrader als je even de hectiek van de stad wilt ontsnappen!

Retiro park

retiro 2

Chueca
De wijk Chueca staat bekend vanwege zijn hoge ‘gay-gehalte’. Veel homo’s vestigden zich hier toen het homo huwelijk gelegaliseerd werd in Madrid. De wijk is open-minded met een heel gevarieerd publiek. Dit zorgde er onder andere voor dat het er stikt van de hippe, kleurrijke boetiekjes, restaurantjes en barretjes waar je de heerlijkste cocktails kunt scoren of een dansje kunt wagen. Ook heeft de wijk een leuke winkel gedeelte waar je bekende ketens maar ook unieke boetiekjes kunt vinden. Deze wijk is zeker een bezoekje waard!
chueca 1

chueca 2

Plaza Mayor
Plaza Mayor, een groot plein maar toch heel ander dan Sol. Plaza Mayor is rechthoekig en bijna geheel ommuurd door gebouwen en terrassen. Het werd vroeger gebruikt voor stierengevechten en openbare terechtstellingen en fungeert tegenwoordig nog voor bijvoorbeeld de kerstmarkt en concerten. Je kunt er heerlijk op een terrasje zitten en genieten van een (prijzig) drankje!

plaza mayor 2
plaza mayor 3
plaza mayor

Mercado de San Miguel
Niet de beste plek om Spaanse tapas te eten, want het is duur, vaak druk en niet per se fantastische kwaliteit. Maar toch is deze relatief kleine markthal een must see! Waarom? Omdat het een uniek monumentaal pand is waar de markt gevestigd is. Het bestaat al sinds 1916 en je kunt er gezellig een wijntje kunt doen en her en der typische Spaanse tapas bij bestellen. De markt ligt vlakbij het Plaza Mayor.

san mercado markt

san miguel 2

Estadio Santiago Bernabéu
Tsja, wat kan ik erover zeggen? Hier speelt voetbalclub Réal Madrid haar thuiswedstrijden en dit is het mooiste stadion ter wereld. Wanneer je er bent moet je zeker proberen een wedstrijdje mee te pakken! Het is magisch! (en zo’n voetbalvrouw ben ik niet eens) ;-)

estadio

estadio 2

100 montaditos
Dit klinkt misschien raar maar 100 montaditos (cien montaditos) is een Spaanse keten waar je heerlijke goedkope mini broodjes en goedkope drankjes kunt bestellen. Ze hebben er dus 100 verschillende broodjes. Op woensdagen en zondagen zijn alle broodjes 1 euro en de salades 2 euro. Ook bier en vino tinto (een soort sangria met bubbels) is dan 1 euro. Je schrijft je naam en bestelling op een briefje en levert dat in. Vervolgens wordt je naam geroepen wanneer je bestelling klaar is. Het is er altijd druk; vol met studenten en families die even een lekkere hap willen scoren. In zowat elke straat is wel een filiaal te vinden!


100 montaditos
Jummieee

100 montaditos 2

Museo del Prado
Dit museum mag niet ontbreken in het hoogtepunten lijstje. Zelfs wanneer je niet van kunst of schilderijen houdt is dit een indrukwekkend museum. Het gebouw is prachtig en erg groot. Het staat aan de Paseo del Prado; een grote ‘boulevard’ waar je meer goede musea kunt vinden. Het Prado staat in hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs. Je kunt onder andere een rondleiding nemen door middel van het huren van een soort telefoon die je bij je houdt en dat maakt de schilderijen net even wat interessanter en levendiger. Aanrader!!!

prado 2

pradoHet Prado

Dit waren zomaar wat hoogtepunten. Zoals ik al zei zijn er natuurlijk nog veel meer leuke wijkjes en plekken om te bezoeken (ik heb er zo nog vijf in mijn hoofd) maar anders zijn we morgen nog bezig. Voor meer tips en/of details kun je me altijd contacten!

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ga nu mijn koffers pakken! Hasta luego!!!!

 

 

 

 

 

Photos via Pinterest and Google

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply