Other continents Travel

CUBA LIBRE!

12/27/2016

Dames en heren, het is mij een genoegen om jullie wat te vertellen over het meest bijzondere eiland van de Caraïben.. genaamd: Cuba.
Het is er fantastisch.

Erik en ik hebben er drie weken met onze backpacks gereisd, ontdekt en vooral: heel erg genoten. Ik geloof dat ik zo’n vierduizend foto’s heb geschoten.. alles was zo fotogeniek!

10 november 2016 was het zo ver. We namen de trein vanaf Leiden, op naar Amsterdam. Schiphol was al helemaal in kerstsferen (including m’n chai tea latte in een kerstig mokje bij starbucks) maar wij lieten dat graag (tijdelijk) achter ons. En dat zeg ik ja. The biggest Christmas freak!
Drie weken later zouden wel weer zien. Doeiiiii kerstbomen! Hallo palmpjes! Doei wifi! Hallo rust!

IMG_0903Van te voren hadden we een rondreis uitgestippeld waarbij we de belangrijkste plekken aan zouden doen. We wisten dat, mochten we in Cuba ineens anders willen, we makkelijk van het schema af konden wijken. Alleen op de eerste twee geplande plekjes hadden we in Nederland voor de zekerheid gereserveerd. De rest zouden we in Cuba wel zien.

Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. We hebben veel leuke mensen ontmoet uit verschillende landen (hallo vakantie-adresjes!), prachtige natuur gezien, ons ondergedompeld in cultuur en geschiedenis (de Cubaanse revolutie kwam overal terug) en van het Cubaanse leven geproefd (lees: piña coladas all over the place).

IMG_1393

De huizen waar we verbleven (casas particulares) waren fijn. Je slaapt als het ware bij de mensen thuis, maar vergeet niet dat het eigenlijk verkapte hostelletjes zijn. De Cubanen die van het toerisme leven zijn er inmiddels aan gewend en zijn er zeer goed in. ‘Looking for a casa?!’

Ze hebben vaak ruime huizen met extra kamers. Fijne, schone slaapkamers met heerlijk ontbijt op een – als je geluk hebt – zonnig ruim dakterras. ;)

IMG_0437 IMG_0430

Het eerste ontbijt in Havana (zie hierboven) was super, maar eigenlijk was het in heel Cuba vergelijkbaar van kwaliteit. Een glaasje versgeperst sap, een bord vol met vers fruit én altijd een gebakken eitje met wat brood. Daar kan ik wel aan wennen!

Het is natuurlijk ook tof om bij de locals zelf te slapen. Je leert de cultuur echt goed kennen, en als je geluk hebt (en een woordje Spaans spreekt) kun je de handigste tips krijgen of nemen ze je zelfs mee op pad.

Processed with VSCO with a5 presetOm mij dit ingewikkelde kaartspel te leren werd mijn Spaans aardig op de proef gesteld! ;)

De kleuren van Cuba zijn indrukwekkend, maar vergeet vooral ook de muziek niet. Ik denk dat dat het belangrijkste en meest culturele aspect van het land is. Op ieder plein en in iedere straat hoor je muziek, en als je geluk hebt: een live bandje.

IMG_0415Een live band in hotel Inglaterra, in Havana

Onze rondreis verliep uiteindelijk zo:

Havana – Viñales – Playa Larga (Varkensbaai) – Cienfuegos – Trinidad – Bayamo – Santiago de Cuba – Havana. We zijn dus van west naar oost gereisd.

IMG_0895

IMG_0412

IMG_0301

IMG_6029

Om van de ene plek naar de ander te komen hebben we met ‘taxi collectivo‘ gereisd. Inderdaad, dat is een gedeelde taxi. De ‘casa’ waar je slaapt regelt het gemakkelijk voor je, maar je kunt natuurlijk ook zelf een dealtje sluiten (bijvoorbeeld met je nieuwe vakantievrienden). Ook hebben we één keer een nachtbus genomen (geen succes ha-ha). Toen we eenmaal in het oosten van het eiland waren (Santiago de Cuba) zijn we met ’t vliegtuig weer terug naar Havana gevlogen, dat hadden we in Nederland al geboekt. Daar waren we uiteindelijk héél erg blij mee. Een uurtje vliegen is toch fijner dan 16 uur terug in een bus… ;)

IMG_1784

IMG_0964

En de natuur… poeh hey! Hiken naar watervallen, het helderste blauwe water van de oceaan, tropische bossen, tropische dieren, valleien en bergen. Cuba heeft het allemaal!

IMG_0986

IMG_0642

IMG_0472

IMG_1398

Ik zal volgende keer wat meer in gaan op de verschillende stops tijdens onze reis! x

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Marina&Bert 12/28/2016 at 8:54 am

    Heel leuk verhaal Geertje.
    Alleen Fa fidel Castro overleed wel in die tijd dat je er was 10 jaar geleden was het even anders ik kan iemand die er in die tijd is geweest. En toen was het allemaal wat minder.

  • Leave a Reply