Europe Travel

Bom día Lisboa colorado!

07/01/2015

Want wat is Lissabon een prachtige, en vooral kleurrijke, stad! Met moeite koos ik in deze post de selectie foto’s uit de vele honderden foto’s die ik in deze prachtige stad geschoten heb.. ik zag op elke hoek wel iets wat de moeite waard was!

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik naast mijn vriend in de bus vanuit Lissabon op weg naar Porto. We hoorden van een aantal mensen dat de bus een prima en goed aansluitend vervoersmiddel is in Portugal (beter dan menig ritje met de trein welke slechte verbindingen heeft) en ook is er wifi, wat (helaas waar) voor ons (lees: voor mij) een pre is. ;-) Zo gaat de tijd lekker snel en kan ik de indrukken van de afgelopen dagen opschrijven. Het ongeluk dat vorige week bij Albufeira gebeurd is, heeft ons trouwens ook bereikt en dus, (mam!) zitten we keurig met onze riemen om.

Afijn, ik schrijf dus even een terugblik naar de afgelopen (twee) dagen in Lissabon. Een prachtige, oude, kleurrijke wereldstad welke gebouwd is op 7 heuvels (zeg maar gerust bergen) aan de rivier de Taag.

De reis begon met het laatste gezonde maaltje (shake) op het vliegveld!

 .. want zo ‘gezond’ ontbeten we dagelijks in Portugal

We hadden voor het eerst via Airbnb een appartement (kamer) geboekt. Dit appartement lag in het midden van het centrum van Lissabon, in de Rua de Augusta. Dit is een vrij drukke, centrale, autovrije winkelstraat (wel zo fijn)  die als het ware door het midden van het centrum loopt en verbonden wordt door aan de ene kant het grote Rossio plein en aan de andere kant de het mooiste plein van Lissabon: Placa do Commercio (met de grote Triomfboog), aan de Taag.

De drie nachten die wij spendeerden waren relatief goedkoop en het appartement bevond zich op een fantastische locatie (direct naast de Zara hihihi). Alles was schoon en opgeruimd en we konden van veel faciliteiten (hallo fohn, daar had ik op gehoopt!) gebruik maken. Dan was er nog de eigenaresse Sara die ons tips gaf over Lissabon en elk moment van de dag bereid was om te helpen.


Lopen door de straat van ons appartement en tevens de hoofdstraat: Rua Augusta

Kortom, onze ‘Airbnb ontgroening’ is super bevallen! Het appartement was top! Precies zoals ik me een Portugees appartementje middenin de stad zou inbeelden. Check het zelf hieronder.

Schattig zithoekje bij het raam..

Het uitzicht vanaf ons zit-hoekje aan het raam

Dag 1

De eerste dag hebben we rond gedwaald door de oudste wijk van Lissabon: Alfama. Hier kronkelen de straatjes omhoog en omlaag, lijken alle huizen een andere kleur te hebben en hangen de waslijnen her en der verspreid zoals je dat eigenlijk vaak ziet in zuidelijke landen. Heerlijk, vind ik.

Uitzicht op de oudste wijk van de stad Alfama

 

 

Let wel, door al die heuvels en trappen op en af heb je na twee dagen Lissabon al aardig getrainde bilspieren! Fijn voor de sportieve reiziger, iets minder voor de niet-zo-sportieve-reiziger. Vermijd deze ‘klims’ dus te doen op het heetst van de dag.

 


Heuveltje op, heuveltje af

Fruitje inslaan.. ;)

 

Kofffieeeee all day every day

 

 

Prachtige tegels overal in Portugal

 

ZzzZzzZzzZzz.. rustig aan doen in die warmte ;-)

Het voordeel van al dat klimmen is dat je op een gegeven moment natuurlijk een vrij hoog punt bereikt. En op zulke hoger gelegen punten heb je een fantastisch uitzicht op de stad met al haar gekleurde huisjes en straatjes. Op zo’n berg ligt het bekende oude kasteel: Castelo de Sao Jorge, waar het wemelt van de toeristen maar dat ook een fabuleus uitzicht biedt. Hier hebben we zeker anderhalf uur rondgelopen.

Uitzicht vanaf één van de heuvels..

Op naar Castelo d S. Jorge!


Uitzicht bij het kasteel..

 


Toeristje..


De kasteeltoren

Na het kasteelbezoek even verkoeling zoeken en zorgen voor de nodige hydratatie ;-)

Natuurlijk hebben de Portugezen iets verzonnen om niet elke  dag honderd keer te moeten klimmen en dalen (in 30 graden of hoger) en hebben ze daarom de bekende trammetjes in het leven geroepen. Vandaag de dag gebruiken veel locals nog steeds de geel of rood gekleurde trammetjes om de heuvels op te komen maar moeten ze hun plekje wel vaak delen met toeristen, die ook per se een ritje willen maken (de toeristische boekjes staan er vol mee).

Omdat de bekende tram 28 meer leek op een blik met volgepropte sardientjes dan op een relaxed trammetje kozen wij er voor om tram 25 te pakken. Net zo mooi maar wel iets rustiger ;)


Here we go!


In ’t trammetje..


Coca cola reclame op de tram..

Met de tram hebben we een stuk van de stad gezien en zijn we uitgestapt vlakbij het grote park Jardim da Estrela. In het park hebben we een biertje gedronken bij de vijver en even heerlijk een uurtje gechilld. Altijd fijn om even te kunnen ontsnappen aan de hectiek van de stad…


Onze eindhalte

Hierna zijn we teruggegaan naar ons appartement om ons een beetje op te frissen en om erna naar de, iets hoger gelegen, wijk Barrio Alto te gaan en dit te verkennen. We moesten een beetje zoeken maar op een gegeven moment bevonden we ons ineens in een drukke wijk vol met terrassen, restaurantjes en barretjes in de oh zo smalle straatjes. Super leuk! Ook top voor een vrijgezellen feest of een meiden/heren weekend (om het zo maar netjes te zeggen), vanwege de veeele gezellige uitgaans gelegenheden.

Terrassen tussen de staatjes  en trappen door in Barrio Alto

 Dag 2

Omdat we op de eerste dag eigenlijk zelf al super veel hadden gezien van de stad besloten we om geen tour te doen maar om de bus te pakken (dit kon vanaf Placa do Comercio) richting de bekende wijk: Belém. Deze wijk ligt iets verder, de kust af rijdend, maar is eigenlijk net zo belangrijk als de andere wijken van Lissabon.

In Belém vindt je bijvoorbeeld tal van cafe’s die de bekende lekkernij Pasteis de Belém verkopen (jammie), de bekende Torre de Belém, de grote brug: Ponte de 25 de Abril (look-a-like van en van de makers van de Golden Gate Bridge in San Francisco) en het Christusbeeld ‘Cristo de Rei’ (die van Rio de Janeiro in het klein).


Ook in Belém rijdt een trammetje..


Living like the Portugese: dit aten en dronken we zowat iedere dag.. een typisch Portugese lekkernij (echt heel lekker) en een kop (sterke) koffie! Jummie!


Bij de ‘Golden gate bridge’

Nadat we daar een aantal uur hadden rondgelopen, foto’s hadden gemaakt en een picknick/lunch hadden genuttigd besloten we om het paleis nog even te bekijken en daar de bus terug naar het centrum te nemen. Even de winkels in gegaan, onszelf opgefrist en op zoek gegaan naar een leuk en lekker restaurantje. Nadat we na anderhalf uur lopen nog geen goed restaurantje hadden gevonden belandden we ineens in het allerbeste restaurantje van Lissabon (vinden wij zelf). Wat een verademing om daar te eten. De mensen van het restaurant waren echte locals en super vriendelijk. Het eten was in een woord: voor-tref-fe-lijk. Een abso aanrader voor iedereen in Lissabon!!!!


  

    

 

Na het etentje hebben we nog wat rondgezworven in de stad en terug gegaan naar het appartement omdat we de volgende ochtend vroeg zouden vertrekken richting Porto! En daar zijn we nu inmiddels bijna aangekomen dus ik ben benieuwd wat ons hier te wachten staat! ;)

Un beso grande,

Geertje

Ps. Meer over Porto de volgende keer!

 

 

 

 

 

 

 

 

All photos by Geertje van Beelen

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ineke 07/01/2015 at 9:53 pm

  Leuke reportage Geertje, zo herkenbaar.
  Ben daar inmiddels 2 x geweest en het is echt een leuke stad.
  Jullie hebben de leukste dingen bekeken.
  En wat vond je van de winkels, in overvloed toch?
  Ik ben zeer benieuwd naar Porto.
  Die stad staat nog op mijn verlanglijstje.
  En over de koffie, bica en de pastel de Natha( belem) daar kan je mij voor wakker maken.
  Gr.Ineke

  • Reply Wonderingeer 07/01/2015 at 10:10 pm

   Hiii!
   Dank u ;-) Ja ik vond het echt een fantastische stad. Was er al eerder geweest maar herinnerde me dat niet meer zo! Porto was ook super.. daar volgt binnenkort meer over.. Winkels waren er zat ja! ‘Gelukkig’ hadden we te kort tijd om echt uitgebreid te shoppen haha.
   Pastel de Nata is mijn favo! Jummmieee, met een lekker espressootje!
   Liefs

 • Reply Gineke 07/01/2015 at 9:56 pm

  Wauw Geer, wat een mooie foto’s heb je gemaakt. als ik dat zie verlang ik ook weer terug naar Lissabon, zoo’n mooie stad! :D Ik ben erg benieuwd naar je verslag in Porto!

  Liefs

  Gines

  • Reply Wonderingeer 07/01/2015 at 10:10 pm

   Dankje wel liefie! Tis echt een juweeltje inderdaad! Ja die komt binnenkort ook ;-) Xxx

 • Reply Caro 07/01/2015 at 10:23 pm

  Leuk om te lezen! Ik vertrek maandag naar Portugal en bem over 4 weken ook in Lissabon. Krijg er nu nog meer zin in!

  • Reply Wonderingeer 07/01/2015 at 10:28 pm

   Wat leuk! Ja snap ik, het is een heerlijke stad! Veel plezier in Portugal alvast ;) X

  Leave a Reply